МЕХАНІЧНИЙ ПРИВІД РОЗПОДІЛЬНОГО ВАЛУ СУДНОВОГО МАЛООБЕРТОВОГО ДВИГУНА

  • О. Є. Самарін
Ключові слова: механічний привід, розподільний вал, конічний редуктор, компенсувальна муфта, проміжний вал

Анотація

Пропонується механічний привід розподільного вала виконати у вигляді конічних редукторів, встановлених на колінчастому і розподільному валах, та з’єднаних проміжним валом через компенсувальні муфти. Це дозволяє застосувати закриті редукторні передачі, кожна з яких має масляну ванну для змащування зубчастих зачеплень та підшипників. Зубчасте зачеплення має високу кінематичну точність і не вимагає додаткових регулювальних робіт або заміни в процесі експлуатації. З’єднання конічних редукторів проміжним валом дозволяє забезпечити передачу крутного моменту на значну відстань, яка характерна для потужних суднових малообертових двигунів. Застосування компенсувальних муфт забезпечує відсутність додаткових осьових, радіальних та кутових навантажень на вали та підшипники редукторів. Редукторний привід працює наступним чином. Крутний момент з колінчастого валу через конічні редуктори, проміжний вал та компенсувальні муфти передається на розподільний вал та приводить його у рух. Компенсувальні муфти компенсують осьові, радіальні та кутові відхилення між осями конічних редукторів. Крутний момент з колінчастого валу через конічні редуктори, проміжні вал та компенсувальні муфти  передається на розподільний вал та приводить його у рух. Виконано розрахунок редукторного приводу розподільного вала головного двигуна MAN B&W 8К90МС-С6.

Посилання

Voznickiyj I.V. Sudovihe dvigateli vnutrennego sgoraniya, tom. 1: M. Morkniga, 2008. 282 s.
Anurjev V.I. Spravochnik konstruktora-mashinostroitelya.-6-e izd. M.: Mashinostroenie: V 3-kh t. 1982. T. І – 728 s.; T. ІІ – 559 s. ; T. ІІІ – 557 s.
Ivanov M.N. Detali mashin. Uchebnik dlya vuzov. Izd. 3-e, dop. I pererab. M., «Vihssh. shkola», 1976, - 399 s.
Detali mashin. Soediniteljnihe muftih: spravochnoe posobie / sost. N. G. Tarovik, T. A. Kulik, E. S. Kotushenko. Kramatorsk: DGMA, 2013. – 35 s.
Опубліковано
2018-08-26