ЦИЛІНДРО-ПОРШНЕВА ГРУПА ТРОНКОВОГО ДВИГУНА

  • О. Є. Самарін Херсонська державна морська академія
Ключові слова: циліндрова втулка, поршень, поршневий палець, нормальна сила, сила тертя

Анотація

Запропоновано конструкцію циліндро-поршневої групи тронкового двигуна, що складається з циліндрової втулки, встановленої у блоці циліндрів, у якій знаходиться поршень з двома співвісними отворами для кріплення поршневого пальця. У поршні перпендикулярно до осі перших двох співвісних отворів у горизонтальній площині виконано ще два співвісні отвори для кріплення поршневого пальця, що дозволяє повертати поршень навколо вертикальної осі на 90 °. На поршні виконано мітку, яка лежить у вертикальній площині, що проходить через вісь любих двох співвісних отворів для встановлення поршневого пальця, що дозволяє повертати поршень на 90 ° у тому ж напрямку, що і циліндрову втулку.  На циліндровій втулці виконано мітку, яка лежить у вертикальній площині, що проходить через вісь втулки, що дозволяє повертати циліндрову втулку на 90 ° відповідно до міток на блоці циліндрів. На блоці циліндрів у горизонтальній площині виконано дві мітки під кутом 90°, одна з яких співпадає з віссю колінчастого вала, що дозволяє чітко орієнтувати циліндрову втулку по цих мітках при початковому монтажі та після повороту на 90 °. Застосування вказаного рішення дозволить у два рази збільшити строк експлуатації  циліндро-поршневої групи чотиритактного тронкового двигуна за рахунок повороту циліндрової втулки і поршня навколо вертикальної осі на
90 ° і більш рівномірного зношування тертьових поверхонь  у двох взаємно перпендикулярних площинах.

Посилання

Возницкий И. В. Судовые двигатели внутреннего сгорания. Том.1. – М. : Моркнига, 2008. – 282 с.

Гоц А. Н. Кинематика и динамика кривошипно-шатунного механизма поршневых двигателей : учеб. пособие / Владим. гос. ун-т. – Владимир : Редакционно-издательский комплекс ВлГУ, 2005. – 124 с.

Тарг С. М. Краткий курс теоретической механики. – М. : «Государственное издательство физико-матетатичкской литературы», 1961. – 401 с.

Опубліковано
2018-01-26