АНАЛІЗ РОБОТИ ТА НАПРЯМКИ УДОСКОНАЛЕННЯ СПОЛУЧНОЇ МУФТИ ГВИНТОВОГО НАСОСА ПАЛИВНОЇ СИСТЕМИ СУДНОВОЇ ЕНЕРГЕТИЧНОЇ УСТАНОВКИ

  • В. О. Проценко Херсонська державна морська академія
  • О. М. Авраменко Херсонська державна морська академія
Ключові слова: муфта, канат, упругая зірочка, момент, суднова енергетична установка

Анотація

В статті  виконаний аналіз умов роботи муфти гвинтового насоса IMO ACG 045N7NVBP бустерного модуля паливної системи енергетичної установки контейнеровоза. Він показав, що конструкція встановленої в насосі муфти з пружною поліуретановою зірочкою не відповідає умовам її роботи через вади матеріалу пружного елементу та конструкції самої муфти. За результатами аналізу розроблено просту та технологічну за конструкцією муфту з канатним елементом. Це дає можливість їй працювати в умовах високих температур та агресивних середовищ, забезпечує можливість виконувати її виготовлення та ремонт в суднових умовах. При обриві каната муфта розмикає кінематичний ланцюг і тим самим сигналізує про порушення працездатності і необхідність її відновлення. Конструкція муфти забезпечує простоту заміни каната та його обдув зустрічним повітрям при обертанні муфти. Обґрунтовано основні силові параметри муфти, отримано вирази для обчислення натягу каната та навантаження деталей муфти.

Посилання

Михайлов А. Н. Развитие принципов информационных и функционально-ориентированных технологий при проектировании и производстве объектов техники /

А. Н. Михайлов, В. А. Настасенко, В. А. Проценко // Науковий вісник ХДМІ. – Херсон : ХДМІ. – 2010. – № 2 (3) – С. 164–174.

Михайлов Ю. К. Муфты с неметаллическими упругими элементами. Теория и расчет / Ю. К. Михайлов, Б. С. Иванов. – Л. : Машиностроение, 1987. – 144 с.

Технічна механіка / Булгаков В. М., Черниш О. М., Войтюк Д. Г. – Ніжин : «MILANIK», 2011. – 600 с.

Опубліковано
2018-01-26