ФОРМУВАННЯ ПРЕДМЕТНИХ КОМПЕТЕНТНОСТЕЙ ПРИ ВИВЧЕННІ ЗАГАЛЬНОІНЖЕНЕРНИХ ДИСЦИПЛІН

  • Н. П. Знамеровська Херсонська державна морська академія
  • Г. Ю. Васильченко Херсонська державна морська академія
Ключові слова: міжпредметні зв’язки, компетентнісний підхід, професійна підготовка.

Анотація

У даній статі аналізується процес підготовки і створення оптимальних умов інтеграції дисциплін, що викладають викладачі кафедри загальноінженерної підготовки Херсонської державної морської академії у дисципліни професійного спрямування за спеціальностями: судноводіння, експлуатації суднових енергетичних установок та експлуатації суднового електрообладнання і засобів автоматики. У статті розглядаються шляхи впровадження тісних міжпредметних зв’язків між загально інженерними дисциплінами такими як теоретична механіка, нарисна геометрія та інженерна графіка, прикладна механіка,технічна механіка, теоретична та прикладна механіка та ін. Для успішної експлуатації складних механічних систем екіпаж судна повинен володіти ґрунтовними знаннями в галузі механіки та інженерної графіки. 

Автори виокремлюють аспекти інтеграції загальноінженерних дисциплін з фаховими, описують компетентності, які формуються при вивченні загальноінженерних дисциплін  та шляхи їх реалізації.

Наведено приклади організації лекційних і лабораторно-практичних занять із застосуванням міжпредметних зв’язків зі спецпредметами фахового спрямування. Проілюстровано створене викладачами лабораторне обладнання для досліджень з прикладної та технічної механіки, наведені конкретні приклади міжпредметних взаємозв’язків спеціальних дисциплін з теоретичною і прикладною механікою, нарисною геометрією та інженерною графікою і т.п.

Посилання

Бедь В. Компетентнісний підхід в процесі модернізації ВНЗ / В. Бедь, М. Артемова // Освіта регіону: Політологія. Психологія. Комунікації : Український науковий журнал. – № 5. – 2011. – С. 43.

Драч І. І. Аналіз базових категорій компетентнісного підходу та їх співвідношення / І. І. Драч // Теорія та методика управління освітою [Електронний ресурс]. – К. : ДВНЗ «Університет менеджменту освіти» НАПН України. – № 10. – 2013. – Режим доступу : http://umo.edu.ua/katalog/692-elektronne-naukove-fahove-vydannja-qteorijata-metodyka-upravlinnja-osvitojuq-vypusk-10-2013.

Компетентнісний підхід у сучасній освіті: світовий досвід та українські перспективи [текст] // Бібліотека з освітньої політики / під заг. ред. О. В. Овчарука. – К. : «К.І.С.», 2004. – 112 с.

Кремень В. Г. Нові вимоги до якісної освіти / В. Г. Кремень // Освіта України. – 2006. – № 45–46. – С. 6–7.

Хуторской А. Ключевые компетенции: Технология конструирования / А. Хуторской // Народное образование. – 2003. – № 5.

Опубліковано
2018-01-26