УПРАВЛІННЯ ЗНИЖЕННЯМ РІВНЯ ВІБРАЦІЙ І ШУМУ, ОРГАНІЗАЦІЯ ЗВУКОПОГЛИНАННЯ І ЗВУКОІЗОЛЯЦІЇ НА МОРСЬКИХ СУДНАХ

  • В. М. Гусєв Херсонська державна морська академія
Ключові слова: вібрація, шум, автоматична система управління, гнучка механічна конструкція, барієво-боратне піноскло

Анотація

У роботі показано, яку серйозну небезпеку впливу на людину робить вібрація, проведено аналіз основних джерел шуму на морському судні, наведені деякі заходи щодо зниження рівня шуму на судні. Дослідження в роботі проводилось за двома напрями – зниження шуму в самому джерелі  і ослаблення звукової енергії, що поширюється повітрям і конструкціями корпусу на основі застосування системи автоматичного керування (САУ) і розробкою засобів звукопоглинання, яке практично може бути використано у вигляді звукоізолюючих огороджень, звукоізолюючих кабін  і пультів управління, звукоізолюючих кожухів і акустичних екранів. У першому напрямі дослідження – автоматичному управлінні зниження вібрації (шуму) в джерелі розглянуті задачі аналізу і синтезу. Наведено критерій якості, який одночасно є характеристикою вібрації гнучких механічних конструкцій. В результаті розробленої САУ вібрацією композитних конструкцій  і нового методу її синтезу під зовнішнім динамічним навантаженням з метою зниження рівнів вібраційного прискорення в широкій смузі низьких частот вдалося знизити вібрацію по всій поверхні гнучкої механічної конструкції. Другий напрям: дослідження з різним складом барієво-боратного піноскла показало його можливість використовувати як звуковбирний матеріал.

Посилання

Конвенция о труде в морском судоходстве (КТМС) № 186 (англ. : Maritime Labor Convention (MLC) 2006/2013) Maritime Labour Convention (MLC 2006/2013).

Кодекс безопасной практики работы для моряков торговых судов Code of Safe Working Practices for Merchant Seamen (COSWP 2010).

Барановский А. М. Уравновешивание и виброзащита механизмов : курс лекций / А. М. Барановский. – Новосибирск : НГАВТ. 2006. – 131 с.

Экология и безопасность жизнедеятельности / Д. А. Кривошеин, Л. А. Муравей и др. – М. : Юнити-Дана, 2000. – 447 с.

Растригин Л. А. Современные принципы управления сложными объектами / Л. А. Растригин. – М. : Сов. Радио, 1980. – 232 с.

Гусев В. Н., Селиванов С. Е., Макаренко В. Н., Токарев В. И. Материалы Всеукраинской научно-практической конференции «Безопасность труда: образование, наука, практика», 20 ноября 2014 г., НУГЗУ. – Харьков. – С. 39-41.

Опубліковано
2014-12-26