ДІЯЛЬНІСТЬ ЕКІПАЖУ В ЕКСТРЕМАЛЬНИХ ВИРОБНИЧИХ СИТУАЦІЯХ НА МОРСЬКОМУ СУДНІ, ПРОФЕСІЙНИЙ ВІДБІР І ПІДГОТОВКА

  • С. П. Годованюк Херсонська державна морська академія
Ключові слова: діяльність, екстремальна, надзвичайна ситуація, людський фактор, морське судно, професійний відбір, підготовка членів екіпажу

Анотація

В роботі проведено аналіз причин аварій на морі, розкрито поняття «людський фактор» стосовно до безпеки мореплавання. У контексті викладу роботи використані терміни «діяльність», «екстремальна, надзвичайна ситуації», що вимагають тлумачення. Показана актуальність роботи у розкритті поведінки людини в екстремальних ситуаціях у процесі їх професійної діяльності на морських суднах, що визначило мету роботи у вигляді проведення емпіричного наукового дослідження щодо з’ясування причин, що зумовлюють можливість успішної діяльності в екстремальних умовах з одного боку, з іншого боку з’ясування багатьох факторів , що заважають її здійсненню і як результат необхідність проведення професійного відбору та підготовки членів екіпажу. Емпіричні дослідження показали, що до причин, що обумовлюють можливість успішної діяльності людини в екстремальних умовах, насамперед, слід віднести особливості його особистості. Показано, що діяльність людей в особливих, екстремальних ситуаціях вимагає якісного професійного відбору, а добре підготовлений і натренований екіпаж виявиться здатним керувати екстремальною ситуацією.

Посилання

Дулин В. Н. Развитие профессионального опыта морских специалистов в учебно-тренажерных центрах / В. Н. Дулин : дис. канд. пед. наук. – Калининград, 2006. – 110 с.

Подолец В. В. Самоорганизация, деятельность и проблемы человека / В. В. Подолец // Новое понимание философии: проблемы и перспективы. – М. : РАН, 1993. – С. 116-118.

Новейший философский словарь ; Сост. А. А. Грицанов. – Мн. : Изд. В. М. Скакун, 1998. – 896 с. 4. Ожегов С. И. Словарь русского языка / Под ред. чл.-корр. АН СССР Н.Ю. Шведовой. – М. : Русский язык, 1987. – 797 с.

Кодекс гражданской защиты Украины № 5403-VI, от 2 октября 2012 г.

Опубліковано
2014-12-26