СИСТЕМАТИЗАЦІЯ ФАКТОРІВ НЕБЕЗПЕКИ ДЛЯ ПОБУДОВИ ПРОФІЛЮ РИЗИКУ СУДНОВИХ РОБІТ

  • Д. Г. Парменова Одеська національна морська академія
Ключові слова: фактори небезпеки, систематизація, профіль ризику, аналіз, безпека праці.

Анотація

Складання профілю ризику є найважливішим етапом у процедурі оцінки ризику на судах, оскільки він відбиває максимальний перелік небезпечних і шкідливих факторів, що призводять до травм і професійних захворювань моряків. Створення максимально повної бази даних за факторами небезпеки, що виникають при виконанні робіт на борту судна, дозволить проводити якісну оцінку ризику цих робіт і забезпечити безпеку праці для членів екіпажу. Була зібрана інформація про небезпеки та ризики на судах, проведена систематизація цих ризиків та було проведено аналіз виявлених небезпек з метою визначення превентивних заходів. Результати систематизації факторів небезпеки для суднових робіт, аналіз причин і умов їх впливу показують, що вони дозволяють об’єктивно оцінити ризик і вжити необхідних заходів для забезпечення безпеки моряків. Практичне застосування створеної бази даних в процесі навчання курсантів дасть можливість істотно підвищити їх рівень професійної підготовки і розвинути культуру особистої безпеки.

Посилання

Международная Конвенция по подготовке и дипломированию моряков и несению вахты, 1978/95 с поправками 2010 года – International Convention on Standards of Training Certification and Watchkeeping for Seafarers 1978/95 (STCW-78/95). – Лондон : IMO, 2010.

Оценка рисков на рабочем месте: практическое пособие: [перевод с финского] / Мерви Муртонен ; [науч. ред.: Г. З. Файнбург]; VTT-техн. исслед. центр Финляндии, М-во социал. обеспечения и здравоохранения Финляндии, Отд. охраны труда. – М. : Международная организация труда, 2011. – 63 с.

МОТ. Окружающие факторы на рабочем месте. Инструкция МОТ. – Женева, Бюро Международной Организации Труда, 2001 (ISBN 92-2-111628-X).

Code of Safe Working Practices for Merchant Seamen, Consolidated, 2011.

ГОСТ 12.0.003-74. ССБТ. Опасные и вредные производственные факторы. Классификация.

Опубліковано
2014-08-26