ОСОБЛИВОСТІ ПРИРОДНО-КЛІМАТИЧНИХ ФАКТОРІВ ТА РОЗВИТОК ЕНЕРГОЗБЕРІГАЮЧИХ ТЕХНОЛОГІЙ В УКРАЇНІ

  • В. Е. Ходаков Херсонський національний технічний університет
  • С. В. Яцюк Херсонський національний технічний університет
  • Г. С. Якимчук Херсонський національний технічний університет
Ключові слова: природно-кліматичні фактори (умови), енергоефективність виробництва, подорожчання життя та виробничої діяльності, Східна та Західна Європа.

Анотація

Із аналізу кліматичних умов витікає, що територія Європи поділяється на дві частини: Західну Європу з помірним, помірно-морським або перехідним кліматом від помірного до субтропічного середземноморського та Східну Європу з помірно-континентальним, холоднішим та суворішим кліматом.

Україна віднесена до Східної Європи. Витрати на теплову енергію дуже великі, значно більші, ніж для країн Західної Європи. Енергоефективність виробництва в Україні вища, ніж в будь-якій країні Західної Європи. Енергоємність економіки України залежить від сукупного впливу негативних природно-кліматичних факторів та використання в її економіці застарілих технологій та устаткування 70-80-х років минулого століття. Виходом з цього критичного стану може бути використання досвіду Білорусі, Фінляндії та Канади, які мають такі ж природно-кліматичні умови, як і Україна. Це заміна технологій на прогресивніші, менш енерговитратні та адаптовані під місцеві природно-кліматичні умови.

Посилання

Гумилев Л. Н. Этногенез и биосфера Земли / Л. Н. Гумилев. – Д ДК, 1994. – 638 с.

Гумилев Л. Н. От Руси до России / Л. Н. Гумилев. – М. : АСТ, 2006. – 416 с.

Моисеев Н. Н. С мыслями о будущем / Н. Н. Моисеев [Электронный ресурс]. – Режим доступа: www.Vabloko.ru/union/МПУА/Мoiseev.html

Ходаков В. Е. Природно-климатические факторы и социально-экономические системы : монография / Е. В. Ходаков, Н. А. Соколова – Херсон : Изд-во ХГМА, 2016. – 604 с.

Паршев А. П. Почему Россия не Америка / А. П. Паршев // Крымский форум. –2001. – 416 с.

Зенькевич Ж. З. Энергетический сервис в странах СНГ / Ж. З. Зенькевич // Материалы международного энергетического форума. – Алушта, 2012. – 217 с.

Кривонос Ю. Е. Экономическая теория : конспект лекций / Ю. Е. Кривонос. – Таганрог : Изд. ТРТИ ЮФУ.

Информационный электронный журнал «Энергосвет» №7 (127, 2010)

Нефть России : информационно-аналитический журнал. Электронный ресурс. – Режим доступа : http://www.oilru.com /

Опубліковано
2017-08-24